ایکوم از زمان تأسیس خود در سال 1946، به شدت متعهد به مبارزه با قاچاق غیرقانونی اموال فرهنگی بوده است. از طریق ابتکارات، پروژهها و ابزارهای متعدد – از جمله فهرستهای قرمز مشهور – ایکوم نقش کلیدی در حفاظت از میراث فرهنگی ایفا کرده است. امروز، این تعهد وارد مرحله جدیدی میشود که با پذیرش فناوریهای نوآورانه به تقویت حفاظت از میراث کمک میکند. (به مقاله ایکوم و مبارزه با تردد کالاهای فرهنگی: بین سنت و نوآوری مراجعه کنید)
موزهها به عنوان زمینههای آزمایشی در ANCHISE
به عنوان یک سازمان و همچنین یک شبکه از حرفهایهای موزه، ایکوم به طور فعال در پروژه ANCHISE- بکارگیری راهکارهای جدید برای حفاظت از میراث فرهنگی با مشارکت نوآورانه، علمی، اجتماعی و اقتصادی – به همراه 14 سازمان همکار، از جمله دانشگاه ها، مراکز تحقیقاتی، شرکت های فناوری پیشرفته، و آژانس های اجرای قانون، تحت هماهنگی Ecole française d’Athènes (EFA) فعالیت می کند.
ANCHISE با رویکرد جامع خود به ارائه راهحلهای نوآورانه، به واقعیت در حال تحول قاچاق غیرقانونی میراث فرهنگی میپردازد. این پروژه از یک رویکرد چندرشتهای استفاده میکند و علوم اجتماعی و انسانی را در یکدیگر ادغام میکند تا درکی زمینهای برای توسعه فناوری ابزارها فراهم آورند. ابزارهای در حال توسعه مستقیماً از بینشهای جوامع حرفهای (باستانشناسان، نیروهای انتظامی و حرفهایهای موزه)که از آنها استفاده خواهند کرد، بهرهمند میشوند . با تشکر از این رویکرد، ANCHISE به دنبال توسعه روشها و ابزارهای قابل تکرار است که حرفهایها را با فناوریهای پیشرفته متصل کند. هدف ANCHISE ایجاد ابزارهای عملی است که با هماهنگ و همسو کردن نیازهای خاص حفاظت از میراث فرهنگی با راه حل های نوآورانه، تلاش ها برای مبارزه با قاچاق غیرقانونی را تقویت می کند.
یکی از ویژگیهای برجسته پروژه ANCHISE این است که شش ابزار فناوریِ توسعهیافته در این پروژه، در محیطهای مختلفی مثل: محوطههای باستانی، پستهای مرزی (برای اجرای قانون) و موزهها آزمایش میشوند. در هر مرحله، متخصصان مرتبط بازخوردهای حیاتی ارائه میدهند. این فرآیند تکرارشونده امکان بهبود مستمر را فراهم میکند و اطمینان میدهد که ابزارها نیازهای عملی متخصصان درگیر در مبارزه با قاچاق غیرقانونی میراث فرهنگی را برآورده میکنند. تمام ابزارها، به جز جعبه ابزار نظارتی ICONEM – که برای باستانشناسان در نظر گرفته شده است – میتوانند برای متخصصان موزه مفید باشند و به همین دلیل، در مراحل نمایش سازمانیافته با مشارکت متخصصان موزه از زمینههای مختلف (از نظر جایگاه، کشور، تخصص و نوع موزه) آزمایش میشوند.
یا به عبارتی دیگر، با کمی سادهسازی:
چیزی که پروژه ANCHISE را خاص میکند این است که شش ابزار فناورانهای که در آن ساخته شده، در جاهای مختلفی مثل محوطههای باستانی، مرزها (برای پلیس و ماموران) و موزهها تست میشوند. در هر مرحله، متخصصان این حوزهها نظرات مهمی میدهند که به بهتر شدن این ابزارها کمک میکند. این فرآیند مداوم باعث میشود که ابزارها واقعاً به درد کسانی بخورند که با قاچاق میراث فرهنگی مبارزه میکنند. همهی این ابزارها، به جز ابزار ICONEM که مخصوص باستانشناسان است، برای کارکنان موزه هم کاربرد دارند و به همین خاطر، در نمایشهای عملی با حضور متخصصان موزه از کشورهای مختلف و با تخصصهای گوناگون تست میشوند.
یکی از ویژگیهای متمایز ANCHISE این است که شش ابزار فناوری در این پروژه در محیطهای مختلف مانند سایتهای باستانشناسی، نقاط مرزی و موزهها آزمایش میشوند و حرفهایهای مربوطه بازخوردهای حیاتی را در هر مرحله ارائه میدهند. این فرآیند تکراری امکان بهروزرسانی مداوم را فراهم میکند و تضمین میکند که ابزارها نیازهای عملی حرفهایهای درگیر در مبارزه با قاچاق غیرقانونی میراث فرهنگی را برآورده میکنند.
جزوه معرفی6 ابزار فناورانه ANCHISE© پروژه ANCHISE
در دفترچه فوق ضمن معرفی شش ابزار فناورانه پروژه، قابلیت استفاد و کاربرد هریک و چگونگی بهرهمندی از آنها اشاره شده است :
جعبه ابزار نظارتی ICONEM
این ابزار کارایی نظارت بر محوطههای باستانی و تلاشهای حفاظت از میراث را افزایش میدهد.
طیفسنجی SFS
این ابزار میزان نور رنگهای مختلفی را که از کاغذ منعکس میشود، با استفاده از فناوری به نام امضای فلورسانس طیفی (SFS) اندازهگیری میکند
Arte-Fact
این ابزار از تشخیص تصویر و پایگاه داده اشیاء برای شناسایی اشیاء فرهنگی غارت شده و دزدیده شده از طریق تصاویر استفاده میکند. این
ART-CH
به عنوان پلی بین دادههای خام و بینشهای قابل اجرا عمل خواهد کرد
پایگاه داده CYI موسسه قبرس
این پایگاه داده برای سازماندهی، اکتساب و بهرهبرداری از دادهها استفاده خواهد شد
KIKU
ابزاری برای نظارت بر تجارت آنلاین آثار فرهنگی دزدیده شده یا غارت شده.
به عنوان بخشی از پروژه ANCHISE، دبیرخانه ایکوم از طریق اداره حفاظت از میراث خود، مسئول هماهنگی آزمایش ابزارها در موزهها شده است. به منظور انجام این وظیفه، ایکوم به طور نزدیک با سایر شرکای پروژه همکاری میکند؛ این شرکا شامل سازمان هماهنگکننده (EFA)، مراکز تحقیقاتی و شرکتهای فناوری میشوند و همچنین از شبکه وسیع خود از حرفهایهای موزه بهره میبرد.
به طور خاص، ایکوم همکاری نزدیکی با کمیتههای ملی مربوط به پروژه را دارد، مانند کمیتههای موجود در یونان، سوئد، بوسنی و هرزگوین. این همکاریها بر اساس تخصص این کمیتهها در مبارزه با قاچاق غیرقانونی کالاهای فرهنگی در منطقه و ارتباطات قوی آنها با نهادهای میراث مربوطه و ذینفعان استوار است.
یکی از ویژگیهای متمایز ANCHISE این است که شش ابزار فناوری در این پروژه در محیطهای مختلف مانند سایتهای باستانشناسی، نقاط مرزی و موزهها آزمایش میشوند و حرفهایهای مربوطه بازخوردهای حیاتی را در هر مرحله ارائه میدهند. این فرآیند تکراری امکان بهروزرسانی مداوم را فراهم میکند و تضمین میکند که ابزارها نیازهای عملی حرفهایهای درگیر در مبارزه با قاچاق غیرقانونی میراث فرهنگی را برآورده میکنند.
تا به امروز، اولین مرحله نمایشی ابزارها با موفقیت در سپتامبر 2024 در یونان انجام شده است. این مرحله نمایشی با همکاری نزدیک ایکوم یونان و موزه Byzantine Culture of Thessaloniki (MBC) و تحت سرپرستی مدیر کل موزه، خانم دکتر Agathoniki Tsilipakou و تمامی کارکنان موزه که به موفقیت این نمایشگاه کمک کردند، صورت گرفته است. این کارکنان به ویژه در نمایشی از ابزارهای Arte-fact و Kiku-Mon که هر دو بر مبنای شناسایی تصویر هستند، مشارکت داشتند.
برای مثال، در نمایش ابزار Arte-fact، پنج شیء از MBC در اتاق کارگاه زیر نظارت نگهبانان موزه به نمایش درآمد. این نمایش به شرکتکنندگان این امکان را میداد که از این اشیاء عکاسی کنند و ویژگیهای شناسایی تصویر و دیگر مشخصات ابزار Arte-fact را آزمایش کنند.
این نمایشی به حرفهایهای موزه از یونان و کشورهایی مانند سوئد، فرانسه و بوسنی و هرزگوین این امکان را داد که ابزارها را در شرایط واقعی آزمایش کنند و مهمتر از آن، بازخوردهای خود را برای تطبیق ابزارها با نیازهایشان در طول پروژه و در مراحل نمایشی آینده ارائه دهند.
نگاه به جلو: موزهها به عنوان کاتالیزورهای نوآوری
فازهای بعدی ANCHISE شامل آزمایشهای بیشتر در محیطهای موزههای مختلف خواهد بود که اطمینان حاصل میکند ابزارها بر اساس بازخورد اولیه از حرفهایهای موزه اصلاح میشوند. ایکوم به ایفای نقش کلیدی در متصل کردن شبکه جهانی خود به این توسعهها و تسهیل گفتوگو میان حرفهایها و نوآوران ادامه خواهد داد.
این فرآیند همچنین بخشی از چشمانداز ایکوم است. در سالهای اخیر،ایکوم بر نوآوری و استفاده از فناوریهای جدید تمرکز کرده است و این موضوع را به عنوان یک موضوع کلیدی در کنفرانس عمومی آینده خود در دبی در پایان سال قرار داده است. به واقع، ایکوم دبی 2025 به بررسی این میپردازد که چگونه موزهها میتوانند در نوآوری پیشروی کنند و از فناوری برای تحول حفاظت از فرهنگ و تقویت مشارکت جامعه در یک چشمانداز دیجیتال در حال تغییر سریع استفاده کنند.
همانطور که فناوری روز به روز بیشتر بر آیندهی موزهها تاثیر میگذارد، پروژه ANCHISE نشان میدهد که همکاری بین حوزههای مختلف چطور میتواند به راهحلهای جدید و خلاقانه برسد. این پروژه ثابت میکند که نوآوری فقط یک فکر نیست، بلکه چیزی است که متخصصان موزه میتوانند به طور عملی تجربه کنند.